šparoga // kremna špargljeva juha

Če Bog da sonca in vlage, bodo šparglji hitro rasli in ne bodo prav nič oleseneli. Takšne imamo najraje in jih nekje od aprila do maja pridno pripravljamo z jajčki, v solati in ne nazadnje tudi v juhici. Kremna špargljeva juha je nekaj nežnega in tako z okusom kot barvo prav poboža čutila. Da bo juha kremna, ne potrebujemo smetane, raje spasiramo srednji del špargljev in mladi krompir, zgornje vršičke pa prihranimo prav za konec. In ja, piščančja jušna osnova gre skoraj nujno zraven, zato sem jo še enkrat spisal od začetka do konca, tokrat z uporabo sočnih perutničk.

sestavine:
1 kg svežih špargljev
(2 šopka)
3 mladi krompirji
2 mladi čebuli
1 šopek svežega koprca
2 žlici masla
1 žlička soli
po želji črni poper

1,5 l jušne osnove

jušna osnova:
spodnji trši deli špargljev
(približno 30 do 40 dag)
6 piščančjih perutničk
2 korenčka
1 rezina gomolja zelene
2 zunanja ovoja mlade čebule
1 mlad česen z zelenjem
1 rezina paprike
1 lovorov list
1 ščepec timijana
1 ščepec rožmarina
spodnji del šopka peteršilja
spodnji del šopka koprca

2,5 l hladne vode

dekoracija:
vršički špargljev
(približno 15 dag)

priprava:

najprej se lotimo jušne osnove, ki bo temelj juhe // očistimo vso zelenjavo – korenje, čebulo, rezino zelene, trak paprike, česen // ostanke česna in čebule speremo pod tekočo vodo in jih prihranimo, čebulo damo na stran za praženje s šparglji, korenčke narežemo na večje kose // špargljem odrežemo spodnji trdi del in jih skupaj s spodnjim delom šopka koprca prihranimo za osnovo.

v večji lonec porazdelimo po dnu perutničke in dodamo vso pripravljeno zelenjavo ter na srednje močnem ognju na suho prepražimo 10 minut, toliko, da se perutničke zapečejo // prilijemo 2,5 l hladne vode in pojačamo ogenj // ko tekočina zavre, zmanjšamo ogenj, dodamo začimbe (lovor, timijan, rožmarin) in odkrito kuhamo 1 uro in 30 minut // lonec odstavimo z ognja in tekočino precedimo skozi fino sito // dobili bomo približno 1,5 litra jušne osnove.

čebuli, ki smo jih očistili za jušno osnovo, grobo sesekljamo // krompirje speremo pod tekočo vodo in jih dobro podrgnemo s kovinsko krpico, da odstranimo vso zemljo // narežemo jih na polovice in vsako polovico na tanke trakove // preostanku špargljev odrežemo vršičke, ki jih bomo porabili ob koncu kuhanja, preostali del narežemo na kolobarje // koprc drobno sesekljamo.

v loncu raztopimo 2 žlici masla in mu dodamo sesekljano čebulo, trakove krompirja in kolobarje špargljev // na nizkem ognju pražimo 10 minut in vmes stalno mešamo, da se nam sestavine ne primejo na dno // dodamo sesekljan koprc, solimo in prilijemo 1,5 litra še vroče jušne osnove // pokrijemo in na mirnem ognju kuhamo 25 minut.

s paličnim mešalcem spasiramo juho // prihranjene vršičke narežemo na manjše koščke in jih dodamo juhi // kuhamo še 5 minut, nato juho odstavimo z ognja in jo pustimo stati 10 minut, da se vročina nekoliko poleže // porazdelimo jo po krožnikih, zraven ponudimo suho belo vino in popečene kruhke.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja