Sladka zmaga

sladka zato, ker je spodnja sladičica polnega okusa, čokolade pa nikjer. še slajši okus doda pridevnik veganska. pripravljena je iz prosene kaše, svežih sliv, pa cukra, sojinega mleka, cimeta in hik, hik, jippy, dveh meric jabolčnega žganja.
danes je testno splavila po grlih zemantovcev, 9.2 je dobila povprečno oceno za umetniški vtis in 9,4 za okus.
ker so slive ta čas pri roki, ukrajina pa proseni kaši še ni omejila izvoza, se je lotimo. za srednje velik kvadratni pekač potrebujemo:
30 dag suhe prosene kaše
1 kg svežih domačih sliv
6 dcl sojinega mleka
30 dag rjavega sladkorja
1 žlica cimeta
1 paketek vanilijevega sladkorja
2 jedilni žlici bio margarine alsana (ali vege maščobne alternative)
1 čajna žlička soli
2 štamperla calvados jabolčnega žganja, čim starejšega
proseno kašo dobro speremo pod tekočo vodo in jo v večji količini vode namočimo čez noč (vsaj 4 ure naj se namaka). Splaknemo jo, odcedimo in prestavimo v lonec z zavretim sojinim mlekom, ki smo mu dodali približno tretjino sladkorja, vanilijev sladkor in žličko soli. na nizkem ognju naj se kaša duši 20 minut, nato jo pokrito odstavimo z ognja in pustimo stati približno 20 minut, da popije tekočino in se “uleže”.
vmes segrejemo pečico na 200 oC in pripravimo slive. razpolovimo jih in odstranimo koščice. v skledo vsipljemo preostali dve tretjini sladkorja in vanj vlijemo merici calvadosa. dobro premešamo, dodamo še žlico cimeta in očiščene slive. premešamo in pustimo stati približno 20 minut, da slive spustijo tekočino in se ta vpije v sladkor.
pekač premažemo z bio margarino in naj porazdelimo kašo. dodamo žlico, dve margarine, vse skupaj dobro premešamo in z vlažno žlico izravnano. po vrhu posujemo posladkane slive in še njih poravnamo, da se lepo porazdelijo po vsej površini.
pečemo na srednjem nivoju pečice približno 30 minut, oziroma toliko, da se vrh lepo zapeče.
sladka zmaga naj se dobro ohladi (tako bo kaša dobila čvrstejšo strukturo) preden jo postrežemo.
happy end

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja