sardele po ribiško

le kam pljuje barka? naložit knjige o plavi ribi, v oktobru letos izidejo. za zdaj lahko predstavim le ekipo. na ilustracijah sara koncilja (klap klap klap). za adobe in designom anja delbello (bravo, bravo) in za ošiljenim svinčnikom klemen košir (hop, hop, hop).

zahod plivarica 010

v soboto smo se vrnili iz visa, okoli mene so nametani lističi z nakracanimi zapiski, komižani so mi povedali o tem in onem in mi razlagali, kaj in kako jedo in pijejo. nekaj povsem zame, kajne?

za okus pripenjam prvi skicirani, neavtoriziran recept, sestavine moram še dobro natehtat in še kakšno vejico in črko obrnit. a za okus bo. jutri v torek in v četrtek za njim pripeljejo v ljubljano sveže sardele. in morda še kdaj vmes. zatorej …

SARDELE PO RIBIŠKO
 
Ko si na garaškem ribolovu sredi odprtega morja in te obdaja zgolj črna noč, ne kompliciraš in narediš le tisto, kar je res neobhodno, tudi ko gre za marendo na ladji. Spodaj zapisani brodet si pripravljajo posadke plivaric za malico, ko pred zoro dvignejo mrežo z ujetimi sardelami. Prva runda ribic gre naravnost k dežurnemu kuharju – ta ribe očisti in jih skupaj z grobo nasekljano čebulo, paradižnikom iz konzerve, oljčnim oljem in vinom vloži v lonec ter prižge močan ogenj na plinskem gorilniku. Ko brodet zavre, ribič zmanjša ogenj in čez tri četrt ure, ko so nalovljene ribe že zložene v kašete, postreže krepko jed lačnim in utrujenim težakom. Z rokami ločujejo meso od kosti in v gosto omako točajo kruh, vino pa jih čaka na kopnem, saj je delo le delo.
 
 
malica za 4 osebe:
 
60 dag svežih sardel
(pet, šest na osebo)
1 večja čebula
velika pločevinka paradižnika
(850 g)
2 dcl domačega belega ali rdečega vina
1 dcl oljčnega olja
sol, poper po okusu
 
Vsako sardelo posebej podrgnemo s kuhinjsko krpo, da jim odstranimo luske. Nato vsaki s prsti preščipnemo glavo in skupaj z njo odstranimo drobovje. Po želji jih splaknemo pod tekočo vodo, a spomnimo se, da je okoli nas noč in nam že kruli v želodcu.
 
Čebulo olupimo in grobo naseljamo na manjše koščke. Enakomerno jih potresemo po dnu širšega lonca, na čebulo položimo očiščene sardele in prelijemo s paradižnikom iz pločevinke, oljčnim oljem in vinom. Pri tem imamo dve smeri, elegantno z belim vinom, ki ribe ne bo obarval ter robustno s črnim vinom, kjer je okus brodeta še nekoliko bolj intenziven. Ne glede na barvno vina naj bo le to gosto, mastno, po možnosti mediteransko.
 
Šele ko smo vse sestavine vstavili v lonec, ga prestavimo na močan ogenj (kot ste opazili pri ribiškem brodetu nič ne pražimo). Ko tekočina zavre, znižamo ogenj, solimo in odprto kuhljamo še približno 30 do 35 minut, da se omaka opazno zgosti. Lonec le vsake toliko pretresemo in na koncu popramo po želji.
 
Postrežemo skupaj s svežim ali ne tako svežim belim kruhom, če ni delovnega inšpektorja v bližini si nalijemo čašo vina, ki smo ga uporabili v brodetu.  
 
**
 
Če imamo srečo v ribarnici, lahko sardele mirno nadomestimo z manjšimi skušami ali lokardicami (ribiči jim pravijo ćurlice).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja