reportaža o korčuli

obljavljeno v nedelu.

dodajam deset gastronomskih točk, ki jih na korčuli enostavno morate obiskati.
1
restavracija palače Lešić Dimitri, stari del mesta Korčule

Zato, ker imajo daleč najlepši ambient na otoku, z najboljšo ponudbo lokalnih dalmatinskih vin in mladim chefom Tonijem Ercegom, ki z občutkom in mero prepleta tradicionalno sredozemsko kuhinjo s sodobnimi trendi.

2
pomol v Veli Luki

Zgodaj zjutraj in proti mraku se iz lova vračajo ribiški čolni in barke. Tukaj boste na licu mesta in neposredno kupili sveže ribe po najbolj ugodni ceni in še izbira je najbolj bogata na vsem otoku.

3
oljarna Zlokić, Vela Luka

Prinesite plastenke in kanistre, tukaj točijo komunalno oljčno olje, stisnjeno iz plodov oljkarjev, ki so povezani v svojstveno komuno, zadrugo. Cene so poštene in medtem, ko boste čakali, da vam natočijo dišeče olje, si boste še ogledali etnografsko zbirko predmetov iz bližnje preteklosti otoka.

4
vinar Luka Krajančić, Zavalatica

Ambiciozni vinar, ki gradi zgodbo na lokalni sorti pošip. V pokuševalni sobi s čudovitim pogledom na zaliv vam bo predstavil celotno paleto vin, od preprostih enoletnih do zahtevnejših šolanih. In če bo gospod Luka dobre volje, vam bo tudi odrecitiral kakšno njegovo pesem ali vam celo zapel.

5
kmečki turizem Mate, Pupnat

Vsekakor kraj, kjer vam bodo na mizo postregli največ domačih izdelkov, od dimljenega pršuta do zbirke sirov iz večih dalmatinskih otokov.

6
vinarja Branimir in Maja Cebalo, Lumbarda

Vinarija z najdaljšo tradicijo pridelave vina iz lokalne bele sorte grk. Zakonca Cebalo vam bosta znala povedati marsikaj o tem lokalnem posebnežu, njuna vina so čista, dišeča in s telesom.

7
oljar Fanito Žuvela, Vela Luka

Zen mojster oljčnega olja, dlje od njegovih sortnih olj iz lastovke in drobnice ter njunega kuveja enostavno ne gre.

8
restavracija Maslina – Arsenal, stari del mesta Korčule

Preprosta gostilna z odlično kuhinjo po dostopnih cenah. V njej boste srečali domačine in turiste, ki se v gostilno vračajo če že ne drugega zaradi res izvrstnih makarunov.

9
vinastvo Bire, Lumbarda

Vinar, ki vsako leto pridela boljše vino. V prijetni vinski kleti boste izvedeli vse o pridelavi ekološkega grozdja sorte grk in okusili doma vložene olive s svežim kozjim sirom.

10
Za enodnevni izlet priporočam še ovinek na sosednji Pelješac. V Ponikvah se ustavite pri vinarju Franu Milošu, kjer boste poskusili vrhunski nabor rdečega plavca malega. Kdor želi jesti najboljši pršut na svetu, naj potrka na vrata kmečkega turizma Antunovič v vasi Kuna, najboljše ostrige in druge školjke pa boste jedli v restavraciji Bakhus v središču Stona.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja