prva

dragi moji, prva knjiga je izgotovljena! prav takšna je, kot sem si jo želel. z oblikovalcem janom jagodičem sva se včeraj peljala iz vnanjih goric proti ljubljani – k mariji popit sva šla po sveže kaširano knjigo, ko sem tako naglas pomislil, se retorično vprašal, zakaj so nekatere knjige lepe, čedne, polne, in druge ne. jan je bil koncizen, kot vedno – prve so delane predano, posvečeno.

naslovka

zdaj lahko rečem, vsi, ki smo delali na knjigi in s knjigo, smo to počeli predano in z erosom. zato res srčna hvala:

tebi jan jagodič, ker si tenkočuten oblikovalec, z očesom in srcem na mestu, neverjetnim smislom za materijo (saj si industrijec, ne?), vedno z veseljem pridem v tvoj studio, ker si nevsiljiv, odprt, hudomušen in šarmanten, ob tebi ideje vzcvetijo in se umestijo z lahkotnostjo. črpaš iz velike zakladnice izkušenj in si poleg toplega značaja profesionalen oblikovalec, marsikdo se lahko nauči od tebe, kako biti spoštljiv do naročnika in obenem slediti svoji oblikovalski viziji. jan, velik poklon tvojemu talentu.

primož bregar, mladi fotograf, o tebi bomo še veliko slišali. tvoje oko je my taste. super si nastavil svetlobo, imaš vrhunski občutek za prostor in razmerja, bil si vztrajen in si dodal energijo in voljo tam, kjer je pri nastavljanju setov mene zmanjkovalo. z iskrenostjo si se vrgel v delo in to se v fotografijah tudi vidi – žive so, dihajo, imajo tisto več, kar sem iskal in si želel in kar bo knjigo držalo v formi še leta in leta.

katja jenčič, stroga si kot tovarišica, a vedno oborožena z argumenti. zaradi tebe je knjiga tanjša za dvajset strani! spoznala si moj zmedeni del, spoznala mojo slovnico in vzorce, klišeje pisanja, elegantno si se prebila skozi mojo založniško in avtorsko odraščanje, besedi si dala prostor, verodostojnost in težo in skupaj z nino jeklič eliminirala greške in napače.

nina, prečesala si tekst tako temeljito, da mirno spim. z občutkom si se lotila gradiva in mu prav nič odvzela soka. rdeč flomaster si vihtela strokovno, a s človeško mehkobo.

tone ozimek, moj tiskar. verjamete vame bolj kot jaz sam in morda pride čas, ko boste zavrteli stroje na petmestno naklado. knjiga so vaša velika ljubezen, koliko detajlov ste vključili v tisk in pripravo, za katere vemo in še več, o katerih se nam še sanja ne. tisk je resna obrt in malo tudi umetnost. koliko pogovorov in debat smo opravili, da je knjiga takšna, kot je. in delavnico imate v trzinu in ne v šanghaju.

marija popit, natančna ste in predana detajlom, vaša knjigoveška delavnica je skriti zaklad, kamor se stekajo najzahtevnejše dodelave iz celega sveta. dajte kurde in američane čim prej zaključiti, da se popolnoma posvetite knjigi o kruhu.

hvala moji družini, damjani in ivi, mojima čečama, ustvarjati knjigo na parih kvadratnih metrih doma je življenska preizkušnja. vsaka knjiga nas po svoje še bolj poveže.

boštjan napotnik, knjigi si dal polet zalet, ki ga še kako potrebuje. hvala za tvojo tovariško podporo, češko platno se že lima na ovitke, malvazija pa se še medi v sodu danijela mivška.

toliko, veliko je še zahval, mene pa čaka kruh v pečici. saj smo na vezi, v nedeljo, če ne drugega, pademo v kolektiven šentiment na knjižnem sejmu. papa.

divjak postopek krusna abeceda

5 misli na “prva

  1. Spoštovani Stane Jagodič!

    Vidim, da se rojeva spet nekaj srčnega, kulturnega, nekaj za dušo tistih “občutljivcev”, ki spregledajo tujo “ne bodisiga treba” in znajo zaustaviti korak pri tistem kar zraste v našem srcu in se penje preko žuljavih rok. Stane, ti si oseba mojega občudovanja in vem, da hočeš vedno tisto, kar je možno doseči, ne na igriv način in brez truda, ampak z znanjem in hotenjem.. Ti v svoje sanje in želje vložiš vse kar imaš in zato ti tudi drugi ne morejo stati ne prizadeti ob tebi. Tvoji izzivi tako postanejo tudi izzivi drugih.
    Vse najboljše in lep pozdrav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja