pobralo nas bo

zakaj le? če ne bomo brali, s prstom žuga pokojni tone pavček iz plakata za letošnji knjižni sejem. se strinjam. brez branja je življenje res prazno in revno. tako, kot je žalostno in bogo življenje s slabimi medosebnimi odnosi, mehanskimi neperspektivnimi službami, vase zagledano politiko, in še huje, vse skupaj v paketku z odtujenim odnosom do lastnega telesa, čustev in uma.

kar hočem reči je, da knjiga ni vse. in da ima pavček seveda prav, a komu pravzaprav koristi moralka na prav ubožnem plakatu, ki ne vabi, kaj šele snubi bralca, da bi res stopil v hram humanizma in kupil kakšno knjigo s sejemskim popustom ali brez.

kakorkoli, jutri odpre vrata 29. slovenski knjižni sejem. na njem bodo na stojnici sama vadnova in njegove buče tudi moje knjige FAO 37.2.1. – divji jadran, in prav tako na stojnici založbe jasno in glasno.

tudi mene bo pobralo. enkrat. upam, da ne bom takrat s prstom kazal na mlado generacijo, kot gospod pavček v enem od svojih zadnjih intervjujev. mladi prihajajo in prav gotovo ne bodo potrebovali ne moralk, ne dolgočasnih knjižnih sejmov, ne slabega oblikovanja, ki ne nagovarja nikogar.

drugače pa sem vstal ob petih zjutraj in spekel tale kruh, francoske štručke, torpedo po imenu. ja, bo v knjigi o kruhu, ki se medi in kvasi v teh ljubkih dolgočasnih dneh.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja