pitagora na koruzi

koruzni kruh pokoncna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

razmerja, razmerja, razmerja, količine, količine, količine. dominanca številk.

pri receptu koruznega kruha sem postavljal (še raje gradil) pedagoško logistično simetrijo, ki bo uporabniku nudila enostavno rokovanje s sestavinami, ne da bi zraven potreboval kalkulator ali zvezčič za računanje. gre za lovljenje vesoljnega reda s smislom za andragogiko (staram se in že križni račun mi včasih povzroča težave). kruh je lahko prav ljubko zajebana stvar, vsaj kar se računanja tiče. stopnje hidracije, deleži mok, predtesta z razmerjem zlatega reza itd. itd.

da ne dolgovezim. spisal sem preprost, lahko zapomnljiv algoritem za kmečki koruzni kruh, s pridobljenim certifikatom ergonomski kruh 9002. da poskusim stlačiti celotno proceduro v par vrstic. alora.

predtesto // 25 dag pšenične moke tip 550 // 2,5 dcl hladne vode // čajna žlička svežega kvasa // premešamo // prekrijemo z vlažno krpo // pustimo stati 8 do 12 ur // ajde, čez noč

koruzni poparek // 50 dag polnozrnate koruzne moke // 5 dcl vrele vode // tri čajne žličke soli // poparimo koruzno moko, ki smo ji dodali sol // premešamo // pustimo stati 10 minut, da se zmes ohladi

dodamo ji predtesto // + 25 dag pšenične moke tip 550 // z roko vse skupaj premešamo, da se sestavine prepojijo s tekočino // premesimo maso na pomokani površini // ter oblikujemo hlebec // pomokamo ga // položimo na pomokan pekač // nežno ga z dlanjo masiramo in pritiskamo, da se nekoliko spusti in razširi // pokrijemo hlebček s krpo // pustimo ga vzhajati cca 1,5 do 2 uri // dokler povrhnjica ne razpoka

pečemo na spodnjem nivoju pečice // prvih 10 minut na 240 oC // nadaljnih 50 minut na 220 oC // hlebec vzamemo iz pečice in ga na zračni rešetki hladimo vsaj eno uro // z nožem naredimo križ na spodnji strani hlebca, zarežemo in jemo // z užitkom in klobaso, sirom, bakalarjem, maslom in marmelado // ali ga tunkamo v čorbice in juhice // ali pa nas spremlja ob skledi solate.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja