orto morska pica

ortodoksna morska pica, narejena from the scratch? no, skoraj. pomidore je nekdo drug pridelal in stisnil v konzervo. zmrznjeni morski sadeži? njet, no pasaran! kompromis? nikakor.

Nakopali smo si goro dela, a za višje cilje seveda. Sem in tja si je življenje potrebno pod nujno zakomplicirati, da ne pozabimo na sokolskega duha in staro rusko šolo. Dali se bomo in to je dobro. Fajn se je dati. Potem se lahko s stilom in eleganco namrdneš vsem bleferskim picerijam, ki zmrznjene morske sadeže ponujajo za super friško robo. Hja, pajade.

Ajde, stil in eleganco v roke. Za testo potrebujemo:

¼ kg ostre moke

1,5 dcl mlačne vode

čajno žličko svežega kvasa

ščepec soli

za nadev nucamo:

2 jadranska lignja

1 muškatno hobotnico

6 svežih inčunov

½ kg dagenj

1 kozarec paradižnika iz pločevinke

1 manjšo sladko čebulo

1 dcl suhega belega vina

2 stroka česna

2 ščepca origana

1 čajno žličko sladkorja

6 jedilnih žlic oljčnega olja

ščepec soli

 

 

 

Priprava

Približno polovico moke pomešamo z vso količino mlačne vode, dobro premešamo in pustimo stati 20 minut. Nato dodamo nadrobljen sveži kvas, dobro premešamo in pustimo stati maso še nadaljnjih 30 minut. Dodamo natrto morsko sol in postopoma vmešavamo preostalo moko. Testo živahno gnetemo deset minut; dobiti moramo voljno in gladko testo, ki je mehko na dotik, a se nam ne lepi na roke. Če je mehko prevodeno, dodamo moko. Testo pomokamo in ga pustimo v posodici vzhajati 30 minut.

Pečico segrejemo na 250 oC in se lotimo omake. Segrejemo dve žlici oljčnega olja in na njem na hitrico prepražimo drobno sesekljana stroka česna. Ko zadiši, prilijemo paradižnikovo omako, dodamo žličko sladkorja in pustimo vreti 10 minut, da se omaka zgosti, morebitni večji kosi paradižnika pa se razpustijo. Dodamo ščepca origana, blago solimo in odstavimo z ognja.

Lotimo se priprave morskih dobrot. Dagnje speremo pod tekočo vodo in jim odstranimo kosmate brade. Lignja očistimo, odstranimo kost, drobovino in glavo, lovke in trup pa narežemo na trakove oziroma za grižljaj velike koščke. Enako naredimo z muškatno hobotnico. Inčunom odstranimo glavo in drobovino ter jih s prsti filiramo. Meso batrgamo na polovici.

V večjem loncu segrejemo dve žlici oljčnega olja in na močnem ognju prepražimo školjke. Ko spustijo vodo zmanjšamo ogenj in prilijemo približno 1 dcl suhega belega vina. Pustimo jih vreti toliko časa, da se odprejo, približno 10 minut, vmes posodo pretresamo, da se vse školjke premešajo s tekočino in lažje odprejo. Školjke odcedimo in jim odstranimo meso.

V ponvi segrejemo preostali žlici oljčega olja in na njem prepražimo očiščene fileje sardonov in koščke lignjev in muškatne hobotnice. Po nekaj minutah, ko tekočina izhlapi, odstavimo z ognja.

Vzhajano testo preložimo na pomokano površino in ga razvlečemo ali razvaljamo na tanek pravokotnik dimenzij pekača. Pekač naoljimo in nanj pazljivo prestavimo testo, ki ga ročno še popravimo ob robovih, da se čim bolje prilega pekaču.

Po testu prelijemo pripravljeno paradižnikovo omako (ne preveč, ker bo pica premokra) in jo z žlico enakomerno porazdelimo po površini. Nato porazdelimo še popečene sardone, lignja in hobotnico. Čez vse posujemo na drobno narezane kolobarje čebule in denemo peči za pet minut na spodnji nivo razgrete pečice. Po tem času pico prestavimo še za dve, tri minute na najvišji nivo, da se sestavine nekoliko zapečejo.

Vzamemo iz pečice, razrežemo na kose in takoj ponudimo kot malico, večerjo ali kosilo, ob spremljavi sklede sezonske solate.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja