orada z gomoljno zeleno / tsipoures me selino

Grški ambasador v Ljubljani, gospod Athanasios Kallidopoulos, je pripravil to odlično poletno jed za kulinarični prispevek, objavljen v prilogi Nedela Odprta kuhinja v začetku junija. Intervju pripnem, preden skliznem na morje, do tedaj pa vam le priporočam – saj veste kaj, kar lepo po orade skočite v ribarnico in po zeleno na plac.sestavine za štiri osebe

4 orade srednje velikosti (približno 30 dag posamezna)
1 kg gomolja zelene
20 do 30 dag zeleninih listov
2 čebuli
5 strokov česna
1/2 skodelice oljčnega olja
sol, poper

za preliv
2 jajci
1 limono

Ribe oluskamo in jim odstranimo drobovino. Gomolj zelene olupimo in ga narežemo na srednje velike kocke, približno centimeter premera. Čebulo in česen sesekljamo, prav tako zelenje zelene.

V večji posodi zavremo soljeno vodo in v njej za osem minut dušimo zeleno. Prestavimo na krožnik in prihranimo za pozneje, v uporabljeni posodi pa na dveh žlicah oljčnega olja prepražimo čebulo, česen in sesekljano zelenje zelene (nekaj zelenja prihranimo za dekoriranje jedi). Dodamo podušeno zeleno, vse skupaj premešamo in po vrhu položimo očiščene orade. Solimo in popramo, prilijemo še pol skodelice vode in preostanek oljčnega olja, pokrijemo ter dušimo na močnejšem ognju približno dvajset minut. Ko so ribe dušene, jih prestavimo na krožnik.

Medtem pripravimo preliv. V manjšo posodo ubijemo dve jajci in jima med žvrkljanjem z vilico dolijemo sveže stisnjem sok ene limone. Prilijemo nekaj žlic tekočine od dušenja zelene in rib, da nekoliko dvignemo temperaturo jajc in limone, še enkrat dobro premešamo in vse skupaj vlijemo v lonec z zeleno ter še minuto do dve rahlo dušimo (tekočina ne sme povreti, ker bodo beljakovine jajc zakrkrnile) ob stalnem mešanju.

Vse skupaj prestavimo na servirni krožnik ali pladenj, ribe položimo po vrhu in čezenj potresemo prihranjeno zelenje zelene. Postrežemo skupaj s kruhom in dobrim suhim belim vinom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja