namaz iz jajčevcev in orehov // melitzanosolata

Okusno predjed iz področja grške Makedonije je za prispevek o grški kulinariki v časopisu Nedelo pripravil grški ambasador v Ljubljani, gospod Athanasios Kallidopoulos.

sestavine za manjšo skledo za solato

1 do 1,5 kg jajčevcev
5 do 6 strokov česna
15 dag orehovih jedrc
12 do 15 dag grškega sira feta
polovica skodelice oljčnega olja
3 jedilna žlica vinskega kisa ali limoninega soka
sol
črne vložene olive in peteršilj za dekoracijo

Jajčevce speremo pod tekočo vodo, jih porazdelimo po pekaču in vložimo v pečico, segreto na 200oC. Pečemo jih dvajset do trideset minut oziroma toliko časa, da se v sredini povsem zmehčajo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladijo, nato z žlico ločimo meso od kože in odstranimo morebitne preveč zapečene dele.

Očiščeno meso pustimo stati še nekaj minut, da odteče del tekočine, nato ga blago odcedimo in prestavimo v možnar. Posebej stremo česen in sol, dodamo orehe in počasi mešamo, dodamo jajčevce in počasi mešamo, vmes pa dolivajo oljčnoo olje in kis ter še mešamo. Na koncu dodamo na koščke nadrobljene sir feta. Z batom sestavine dobro stremo, da dobimo enakomerno gosto maso brez večjih koščkov. Maso preložimo v servirno skledico. Po vrhu dekoriramo s črnimi vloženimi olivami in sesekljanim zelenjem peteršilja. Ponudimo kot odlično predjed skupaj s svežim kruhom ali prepečencem.

nasvet
Namaz bo imel poseben okus, če jajčevce spečemo nad ognjem namesto v pečici.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja