morska tortilja

če: privihra na obisk celotno košarkaško moštvo, se nepričakovano zgodi poroka v malo širšem družinskem krogu ali pa je potrebno nahraniti agregat lačnih otrok, delničarjev ali sosedov (situacije v logičnem vrstnem redu: rojstni dan, kolegij, sestanek hišnega sveta),

tedaj: pripravi tole veliko morsko tortiljo (da, lepo je biti megaloman za cca 40 eur).

kako? tako.

potrebujemo:

3 kg krompirja // 1 liter oljčnega olja // 10 jajc // 2 kg svežih dagenj // 1 kg repkov kozic // sol, poper // in en veliki okrogel pekač, fi 38 cm v mojem primeru (paellera iz Španije, hvala familija Grk)

krompir olupimo // in naribamo na tanke rezine // v širokem loncu segrejemo liter oljčnega olja // vanj stresemo krompir, solimo in popramo ter med cvrenjem krompirjevo maso pridno obračamo (da se  nam ne prime preveč na dno in da se enakomerno ocvre) // to počnemo tam nekje med 10 in 15 minut // krompir prestavimo v cedilnik in ga pustimo stati, da se maščoba dobro odcedi.

dagnje speremo pod tekočo vodo in jih prestavimo v večji lonec // na močnem ognju jih dušimo dobrih deset minut, da se povsem odprejo // odcedimo jih in poberemo meso.

kozice kupimo sveže ali jih pragmatično izberemo očiščene zamrznjene, made in indonesia, china, vietnam // klinc, življenje je en velik kompromis.

dagnje in kozice  na hitrico prepražimo, toliko, da spustijo vodo in nekoliko zakrknejo.

deset jajc razžvrkljamo in blago posolimo.

v izbrano ponev porazdelimo odcejen krompir, vmešamo preprežene kozice in meso dagenj, vse skupaj prelijemo z jajčno maso, z žlico poravnamo površino celotne jedi ter jo denemo na srednje močan ogenj za dva, tri, štiri minute, da jajce na dnu nekoliko zakrkne.

pekač nato prestavimo na zgornji!! nivo segrete pečice (tam 180 oC), tortilja naj se peče nekje med sedmimi in desetimi minutami (odvisno od debeline), toliko, da jajce zakrkne še po površini. trik je v tem, da nam tortilje tako ne bo potrebno obračati.

sledi deset minut uležavanja in medenja.

sledi mljaskanje. voila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja