kisli ržo

živjo, ime mi je kisli ržo in sem stric prvega recepta iz klemenove knjige o kruhu. stric zato, ker sem starejši, bolj izkušen in vešč življenja. stamino, vzvišenost in krepost mi dajejo mlečne bakterije in divje kvasovke, ki jih je klemen vzgojil in zdresiral kar lepo doma v kuhinji.

dobre volje je bil videti dečko klemenčko, ko se je vrnil iz popotovanja po nemčiji. kaj ne, obiskal je ekološkega peka christiana friesa na posestvu hof medewege pri schwerinu. dolgo sta se pogovarjala in klemen si je skiciral in zapisal postopek vzgoje kislega testa, ki nadomesti kupljeni kvas.

rzo

lejte ga, tamle gloda košček kruha in si nekaj zapisuje. mhm, kima z glavo, prede in si briše usta. oči ima na široko razprte, nekaj novega je odkril. ej ej, isti je kot v vrtcu, nič se ni kaj spremenil.

kaj pa piše na list papirja? “moka naj bo ržena, ekološka in polnozrnata. za kislo testo jo zmešaj z mlačno vodo (razmerje 1:1 ali malo več v prid vode), temperatura sestavin naj bo med 25 oC in 27 oC, delovnega okolja prav tako.” lej ga, nehal je pisati, preverja število lajkov na facebuku. eh …

pa sedaj telefon, kratek pogovor, vidi se mu, da mu ni ljubo poslušanje in govorjenje v slušalko. zopet škraba. “pri rženem kruhu so pentosani tisti, ki ustvarijo strukturo kruha, ne gluten, kot pri pšeničnih kruhih. pentosani so higroskopski, vpijajo veliko vode in z njo tvorijo strukturo sredice, ki jih plin fermentacije beljakovin in divjih kvasovk dvigne.”

ponovno računalnik. pošta. je kaj novih naročil knjige? ah, ti novodobni poslovneži (celo misli, da je umetnik!).

prask prask drsi svinčnik naprej. “več oživljanj kislega testa, v končnem zamesu naj ga bo 45% glede na moko nekvašenega dela. vzhajanje je daljše, končno okoli tri ure in pol, potem, ko je hlebec že oblikovan. in zadnji zames pred oblikovanjem je dolgotrajen in ključen za čvrstost sredice. pol ure aktivnega gnetenja, je poudaril christian.”

aha, v roke je vzel kalkulator. kaj pa dela? računa, koliko bo zaslužil z novo knjigico o kislem testu? ne, nekam grdo se drži. ha! plačati mora tiskarju novo rundo za tisk. pa ga imamo, založnik, ha ha, pajade.

sedaj pa se oblači in odpravlja ven iz socialističnega bloka. kam le gre? z gojzarji in v trenirki? na sestanek na starinsko knjigo? ne, druga smer. na šmarno goro gre, lej jo ptičico. pa pravi, da toliko dela. ob desetih, ko pošteni ljudje visijo po pisarnah. ta si pa žvižga. pravi svobodnjak. morda pa prejema štipendijo?

pa še žur bo imel. se pa dela meščana. slavi in praznuje. razvrat! dekadenca. secesija, pravi med podpisovanjem knjige mladi punci. saj, morda pa zna z mediji in se zgolj dela loleta. ga povprašamo o tem in onem(sedaj smo kar množina, prej sem bil zgolj moder kisli kruh, ste zapazili?) na tiskovki po izidu knjige o kruhu. ga bomo že na kaj ujeli, tolstega boberčka. dobro, dobro, na opazovanju je. pa da vidimo, koliko ga je v gatah.

* več prihodnjič ali pa nikoli.

2 misel na “kisli ržo

  1. Izredno simpatičen zapis.
    Po naključju sem se v parih dneh z večimi ljudmi pogovarjal o tvoji knjigi in je vsak slej ko prej omenil tudi tvoje pisanje na blogu.
    Hočem reči, da imaš dosti bralcev, ki se sicer ne oglašamo s komentarji, prebiramo te pa z veseljem.
    Pa saj to itak sam veš.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja