kamena doba

še par let nazaj smo ob vsaki priliki poslušali o nokii in naprednih fincih. proizvajalec mobilnih telefonov je bil mantra politikov, univerzitetnih profesorjev, hot shot podjetnikov in vsakega, ki je želel podčrtati svoje pametne misli. danes se telekomunikacijski monstrum seseda vase in vzorni primeri dobre poslovne prakse in inventivnosti so se preselili drugam.

a fincem ni treba gristi nohte. imajo strateško zalogico koristnih kamenin tam v sibeliusevi kareliji. pa ne za struganje in klesanje mobilcev, ampak kot podlago za peko kruha. penetracija in zasičenost trga je še nizka, sem in tja se najde kakšen čudak, ki greje kameno ploščo tam ob treh zjutraj in nanj skrbno polaga hajane hlebčke.

priznam, na 2m+ let staro kamenino (mojster marko drpič pomagaj, kako se po naše reče soapstone-u??) sem se prav lepo navlekel. enakomerno razporejena toplota pomaga dvigniti kruh, iz spodnje strani ga hrustljavo zapeče, prav tako ob strani, kar se v sicer največkrat uporabljenem pekaču z robom zaradi toplotne prepreke ne zgodi.

kaj naj rečem. toplo priporočam kamnito ploščo vsem, ki radi doma pečete kruh. pečico boste hajcali kakšnih dvajset minut dlje kot običajno, a za višje cilje. za kaj več si oglejte spletno stran proizvajalcawww.hukka.fi, v sloveniji zastopata podjetje vanda in hrvoje (vanda@h-pcenter.si), ki sta mi prijazno razložila dobrobiti pekovskega pripomočka in mi model kiviarina tudi prodala.

če pa, dragi bralec, izkažeš interes (beri, pošlji komentarčič), zmigam rito in pripravim eno demonstracijo kamenodobne peke. no, pa da vidimo…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja