kaj imam najraje?

naturšček sem. terenski sanjavi vagabund. brendi me ne zanimajo. niti certifikati ne. zanima me človek. in iskrenost. in neposrednost. in življenje tako, kot je. brez marketinga.

po lastni naivnosti sem se znašel v medijih ob olju, ki prihaja od nekje drugje, ki ga pripelje in trži nekdo tretji in prodaja nekdo, ki zaseda n mesto v verigi. vse kul. olje je dobro.

najraje pa imam oljčno olje. tisto domače, iz majhnega nasada, sto dreves na srminu, belice največ, čim več, raje kot leccina. zamorjeni oljar ti ga natoči v plastenko ali kantico in brunda, kako je vse razvrednoteno in kako nihče ne ceni trdega dela oljarja. grenak prikous, ampak vsaj veš, pri čem si, vidiš roke, ki delajo in ukrivljen hrbet in srepeče oči. nikjer nalepk o dobri in pošteni trgovini, neoporečnosti sestavin in čudovitih lastnostih končnega produkta. raje se pogovarjaš o vsakdanjih stvareh, kako nihče ne pozna slovenskega olja, kako pristojne službe služijo bolj same sebi kot kmetu, kako ni več škržatov in da jih je včasih bilo vsaj pet vrst. ke ke ke se je oglašal kekec, malnar je bil tisti z belim pomokanim zadkom, potem je bil še rdeči in eden bolj rumen, z daljšimi krilci.

stisneš roko, popokaš robo v zaprašen prtljažnik, vmes še poskusiš sir od soseda in kruh, ki ga je spekla oljkarjeva žena. na pelješcu rojena. ja, ja, tam vlagajo oljke tako in tako. in sušijo krila morskega goloba za zimske jedi in bakalar. zgodbe kar puhtijo. od človeka k človeku.

to je tisto, kar iščem. to je tisto, kar podpiram. in to je tisto, kar najraje uporabljam. štekate?

2 misel na “kaj imam najraje?

  1. slučajno sem zašla na tvojo stran in me je res pritegnila. Hmm najprej zato, ker si objavil odličen (naš) recept za vlaganje oliv …. pa zato, ker so ti všeč osnove in pravzaprav si iz mojega (bivšega) konca Ljubljane 🙂 super, bom še brala

    • se dobro vrnil iz hvara. granatna jabolka, smilj, lokalne sorte grozdja so zgodbe, ki jih bom, upam, pokril slej ali prej. malo zanemarjam pisanje na blogu, zaključujem knjigo o kruhu, kar velik zalogaj. hvala za spodbudne besede, so me prav pobožale.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja