Hladna fronta

Poletno vreme je vsako leto manj predvidljivo. Pasja pripeka, nato teden dežja, kot oreh debela toča za počez, pa ponovno dvig temperature in spet spust na pomladansko povprečje. Bolj stabilna, če že ne kar konstantna, je naša ljubezen do sladoledov, zmrzlin in vsega sladko osvežujočega iz zamrzovalnika. Še toliko bolj, če zadevice pripravimo kar lepo sami doma, brez čudežnih praškov, sintetičnih ekstraktov in barvil.

Na tržnicah se že medijo poletne sorte hrušk in proti koncu prodaje (tam nekje po drugi uri) lahko na stojnicah  za simbolni znesek preberemo kilogram že nekoliko utrujenih hrušk – malo očrnelih in potolčenih, kot nalašč za pripravo sočnega hruškovega sorbeta.
Skratka, za sorbet potrebujemo:
1kg (pre)zrelih domačih hrušk
2dcl vode
150g sladkorja
1 jedilno žlico aromatičnega hruškovega žganja
svežo lupinico polovice ekološke limone
sok polovice limone
V manjši posodi zavremo vodo in sladkor. Znižamo ogenj in gostimo še tri, štiri minute. Dodamo olupljene in očiščene hruške, narezane na manjše koščke in kuhamo še nadaljnih 5 minut.
Odstavimo z ognja in pustimo, da se zmes nekoliko ohladi. Dodamo sveže nastrgano limonino lupinico in limonin sok polovice limone. Spasiramo s paličnim mešalcem v gladko maso, ki ji na koncu dodamo jedilno žlico čim bolj aromatičnega hruškovega žganja (viljamovka ali tepkovec).
Prestavimo v hladilnik in po dveh, treh urah še v zamrzovalnik. Zmes vsake toliko premešamo z metlico, da enakomerneje zamrzuje (v ta namen izberimo raje plitvejšo posodo). Sorbet bo pripravljen za postrežbo po nekaj urah zamrzovanja, še raje ga pustimo na hladnem čez noč.
Nasvet
Sveža limonina lupinica bo za razliko od posušene pridala sladici bolj svež in polnejši okus, brez grenčine, zato če se le da kupimo ekološko limono in jo sami nastrgamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja