grenko sladko slano mastno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

summa summarum umami, majkemi. nisem ravno za sladice, tale kombinacija pa mi je všeč, kot toliko m-jev v uvodnem stavku (saj res, od kje ravno mmmmmmm za poklon nečemu, kar pojemo z užitkom?).

če bi bila čokolada proizvedena v EU, bi bila desetktrat dražja. mislim, čokolada je v tejle recepturi glavna sestavina in grenka 85% ekološka izvedba s triom kakavovo maslo/kakav v prahu/rjavi trsni sladkor, je akcent, ki ga potrebujemo pri snovanju temačne zarote. v kalčku stane tablica iskrene grenkobe pod 2 eur. hm…

no, kolonialno razmišljanje nam je očitno v genih, četudi nismo delničarji vzhodnoindijske družbe ali daljno sorodstvo nizozemske kraljeve družine. važno je, da nam je prijetno in fino, grenko sladko mastno slano, kajne?

čuti so zapolnjeni, svet je takoj lepši. raje razmišljajmo, v čem je razlika med čokoladnim moussom in čokoladno kremo. mmmmmnj, mnjjjjjmmm, mnjmmmmm…stepeni beljaki vs stepeni rumenjaki?

kakorkoli, spodnja receptura funcikonira. ena žlica in še ena sladke stepene smetane (ta je v eu sramotno podcenjena, le kako, le kako??), pa smo v sladko slanih grenko mastnih nebesih. le kisline manjka, tako da, ajde, udarimo počez še požirek kakšne posušene sladke perverzije pozne trgatve. smo kompleti? smo.

ni še čas za revolucijo.

Čokoladna krema z oljčnim oljem in soljo

sestavine
1 dcl sladke smetane
2 dcl polnomastnega mleka
3 jajčni rumenjaki
6 jedilnih žlic sladkorja
2 tablici (180 g) grenke čokolade
oljčno olje za preliv
groba morska sol
priprava
Smetano, mleko in polovico sladkorja segrejemo do vrelišča v manjši posodi. Medtem v skledi z metlico energično stepemo jajčne rumenjake. Vsipljemo drugo polovico sladkorja in še enkrat stepemo v gladko kremo brez trdih delcev.
Četrtino zavretega mleka prilijemo rumenjakom in takoj pričnemo stepati ali pasirati s paličnim mešalcem. Tekočino prelijemo v preostalo segreto mleko in na nizkem ognju kuhljamo pod vreliščem približno 5 minut. Ves čas kuhanja mešamo zmes s kuhalnico. Odstranimo z ognja in prelijemo v drugo ohlajeno posodo, da prekinemo proces kuhanja.
Dodamo naribano čokolado, vse skupaj dobro premešamo, da se čokolada razstopi in s paličnim mešalnikom spasiramo v gladko, zračno kremo. Prelijemo jo v posodo za shranjevanje živil in prestavimo vsaj za 12 ur v hladilnik.
Serviramo po dve kepici čokoladne kreme na krožnik, oljčno olje prelijemo okoli kreme, po vrhu pa posujemo s koščki grobe morske soli.
Nasvet

Da izpostavimo grenko noto čokolade, zmanjšamo količino sladkorja na polovico. S tem bo končni okus sladice še bolj poudarjal karakter same čokolade, ki se od proizvajalca do proizvajalca opazno razlikuje.

recept in fotografija sta povzeta iz prispevka za prilogo Nedela Odprta kuhinja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja