fiumeta // skoraj poletna mineštra iz Reke

Vedno se veselim obiska reške tržnice, konec maja pa še posebej. Od zgovornih branjevk in branjevcev nakupim mlade zelenjave, kar se je da, saj ljubljansko prehiteva za dva ali tri tedne. V nahrbtnik in vreče romajo dalmatinski bob, mlada rdeča in bela čebula iz Ravnih kotarov, pa korenček, krompir in česen iz Pirovca. Mlade glavice ohrovta ali sladkega zelja pridejo iz Like, šopke zelenega peteršilja, zelene in koprca pa priskrbijo tete iz Grobnika in širše okolice Reke. Prodajalec iz zaledja Zadra ima pod stojnico kašeto s prezrelimi mesnatimi paradižniki, njegov sosed iz Brača pa prodaja aromatično oljčno olje. Vse sestavine sedaj združimo skupaj in dobimo skoraj že poletno mineštro fiumeto.

sestavine:

3 večje mlade čebule
1 cela glava česna
1 šopek svežega peteršilja
1 šopek zelenja zelene
3 mladi korenčki
2 pesti oluščenega boba
1 manjša glava mladega ohrovta
2 večja mlada krompirja
4 žlice oljčnega olja
2 l vroče vode

2 žlički soli 
2 zrela mesnata paradižnika
1 šopek svežega koprca

zabela:
oljčno olje ali 2 žlici pešta iz pancete

priprava:

vnaprej pripravimo zelenjavo // čebule olupimo in drobno sesekljamo, prav tako česen // korenčke speremo pod tekočo vodo (ni jih potrebno lupiti) in narežemo na kolobarčke // oluščimo bob // glavo ohrovta narežemo na četrtine, vsaki odstranimo kocen in jih sesekljamo na trakove.

sveže zelenje peteršilja in zelene drobno sesekljamo skupaj z olupljenim česnom.

v večjem loncu na nizkem ognju segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo, približno 5 minut, da se nekoliko razpusti // dodamo seskljanje iz peteršilja, zelene in česna // pražimo 3 minute, da lepo zadiši, nato dodamo kolobarčke korenja in oluščen bob // pražimo 5 minut in vmes dvakrat, trikrat premešamo // dodamo sesekljan ohrovt, premešamo in pokrito pražimo 10 minut.

medtem speremo pod tekočo vodo mlad krompir (ne lupimo ga) // narežemo ga na trakove in trakove na manjše kocke // dodamo ga v lonec in pražimo še 5 minut // solimo, prilijemo 2 litra vroče vode in pokrito kuhamo 30 minut.

v drugem loncu zavremo vodo in vanj potopimo zrela paradižnika, ki smo jima na sredini v kožico zarezali križ // kuhata naj se 3 minute // vzamemo ju iz vode in ko se nekoliko ohladita, ju olupimo, izkoščičimo in meso narežemo na koščke // dodamo jih v mineštro.

sesekljamo šopek svežega koprca, ga dodamo mineštri in pokrito kuhamo še 10 minut // lonec odstavimo z ognja in ga pustimo stati 15 minut, da se vročina nekoliko poleže // mineštro porazdelimo po krožnikih in jo prelijemo z oljčnim oljem // ljubitelji mesa lahko za bolj poln okus proti koncu kuhanja zabelite mineštro z dvema žlicama pešta iz sesekljane pancete // zraven fiumete ponudimo domač kruh in nekoliko ohlajeno istrsko malvazijo.

* knjiga mineštre, župe, čorbice izide v samozaložbi v začetku novembra.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja