cUkkA

Prijazna zelenjavna juha iz bučk

April je in z njim so prišle na tržnico tudi prve bučke, iz rastlinjaka sicer, a vseeno bučke. Raznoterih oblik in barv nas bodo spremljale do konca poletja. V vsem tem času jih bomo cvrli, pekli, marinirali, dušili in vsake toliko pripravili v juhi. Spodnji recept me je rešil iz ničkoliko zagat, ko je bilo potrebno skuhati vegetarijansko kosilo za goro ljudi. Potrebujemo čebulo, česen, namočeno čičeriko, svežo baziliko in na koncu še pest naribanega trdega sira, pa bo trebušček sit in duša potešena.

sestavine:
1 kg manjših bučk
4 čebule, po možnosti mlade
6 strokov česna
1 bogat šopek sveže bazilike
1/4 dl oljčnega olja
1 žlička soli
1 žlička sveže strtega črnega popra

20 dag suhe čičerike
2 l hladne vode
2 žlički soli

1 pest parmezana za posip

 

priprava:
dan pred kuhanjem namočimo čičeriko v večji količini hladne vode // naslednji dan namočeno čičeriko odcedimo in prestavimo v srednje velik lonec // zalijemo jo z 2 l hladne vode in pokrito kuhamo na srednje močnem ognju, dokler tekočina ne zavre // zmanjšamo ogenj, z vrha poberemo pene, blago solimo in pokrito kuhamo 2 uri // kuhano čičeriko odcedimo in tekočino, v kateri se je kuhala, prihranimo.

bučke operemo pod tekočo vodo, jim odrežemo konce in narežemo na manjše kolobarje // čebulo olupimo, razpolovimo in grobo sesekljamo // stroke česna olupimo in drobno sesekljamo.

v večjem loncu segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo najprej čebulo // na nizkem ognju jo pražimo 5 minut, da postekleni, nato dodamo na kolobarčke narezane bučke // pokrito pražimo 20 minut in vmes pridno mešamo, da se bučke ne primejo // dodamo sesekljan česen, pražimo 1 minuto, da lepo zadiši, nato vse skupaj zalijemo s prihranjeno tekočino od kuhanja čičerike, skupaj s čičeriko vred // blago solimo, ker je tekočina že slana in pokrito kuhamo 30 minut // v juho dodamo šopek sveže bazilike in kuhamo še 10 minut // baziliko vzamemo iz juhe in jo zavržemo // popopramo s sveže strtim črnim poprom in odstavimo z ognja // juho spasiramo s paličnim mešalcem, pri tem pa pustimo nekaj celih koščkov bučk in čičerike.

juho še vročo postrežemo po krožnikih in po vrhu posujemo z naribanim trdim sirom ali začinimo z žličko oljčnega olja.

jesen zima pomlad poletje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja